Alkohol na lyžích? Pozor, může vás stát hodně peněz a nejen to!

Alkohol na lyžích? Pozor, může vás stát hodně peněz a nejen to!

Přidáno 10.02.2023

V minulém článku jste se mohli dočíst, jak je důležité mít v zimě na hory správně nastavené pojištění. Nejen úrazové, ale také pojištění odpovědnosti a v případě dovolené v cizině i cestovní pojištění. Co tam však zmíněno nebylo, byla možná výluka v plnění pojistného v případě úrazu nebo újmy na zdraví pod vlivem alkoholu.

Jak to tedy je s alkoholem a plněním pojistného při úrazu nebo při srážce s jiným lyžařem na sjezdovce? Záleží na konkrétním druhu pojištění i na tom, jak máte stanovené smluvní podmínky. Obvykle však výluka na způsobení úrazu sobě nebo někomu jinému pod vlivem alkoholu bývá.

V cizině jsou na alkohol na sjezdovkách mnohem přísnější

V každé zemi se zavinění srážky na sjezdovce s ohledem na alkohol posuzuje jinak. Pokud se podíváme na tuhle problematiku z hlediska evropských zemí, nejpřísnější jsou v Itálii a Francii.

V Itálii tolerují alkohol v krvi do půl promile. Při požití vyššího množství alkoholu pak může jít až o trestný čin. Od 0,5 do 0,8 promile je stanovena pokuta ve výši od 250 do 1000 eur, nad 0,8 promile můžete po nehodě na lyžích a újmě na zdraví cizí osobě dokonce stanout před soudem.

Ve Francii platí nulová tolerance alkoholu! Pokud máte při sportování v krvi alkohol a způsobíte nehodu, jste automaticky pokládán za viníka. Dokonce vám hrozí až rok vězení nebo pokuta 15 tisíc eur.

V Česku se alkohol na sjezdovce sice toleruje, ale každý provozovatel areálu může do svých provozních nebo přepravních podmínek zakotvit zákaz lyžování a pohybu v areálu pod vlivem alkoholu. Provozovatel pak může v případě, kdy je lyžař či snowboardista očividně „pod parou“ a chová se nevhodně nebo ohrožuje ostatní sportující, vykázat provinilce ze sjezdovky a zároveň mu odebrat skipas.

Překvapením pak pro mnohé z nás může být, že v Rakousku není alkohol na sjezdovkách nijak jasně omezen. Nicméně majitel areálu může při nevhodném chování odebrat lyžaři skipas. Ani Slovensko a Slovinsko nijak alkohol na sjezdovkách neřeší. Ovšem ve Slovinsku má policie právo otestovat lyžaře na sjezdovce a podle vlastní úvahy rozhodnout o odebrání skipasu nebo vyměření pokuty.

Pojišťovny nemusejí proplatit škodu

Tak či tak, ať už by k nehodě a úrazu došlo v Česku nebo jinde, stejně platí, že vaše pojišťovna vám může plnění pojištění krátit, nebo dokonce plně odmítnout, pokud v události hrál roli alkohol. A nejde jen o sportování v zimě.

Proto by asi mělo být obecně samozřejmostí při sportování nepít, natož se opít. Jenže jsou rekreační sporty, u kterých je zvykem si při odpočinku sednout do hospůdky a dát si třeba pivo a pak pokračovat dál v cestě. Na horách se „na zahřátí“ pije grog, aperol nebo bombardino. V létě alkohol doprovází mnoho sportovců třeba i při cyklistice nebo sjíždění řek.

Takže si dobře rozmyslete, jak to máte s alkoholem a osobní zodpovědností při sportování vy. Kromě pocitů viny vás po nehodě nebo úrazu totiž mohou výrazně zatížit finanční následky možné újmy na zdraví, ať už vaší, nebo jiných osob.